Psychologiepraktijk Bindels heeft momenteel contracten met de volgende zorgverzekeraars: Zorg & Zekerheid, Menzis, Zilveren Kruis, DSW, a.s.r, Caresq en Salland. Vanaf januari 2025 komen daar VGZ en ONVZ bij. Indien je bij een van deze zorgverzekeraars verzekerd bent worden de behandelingen volledig vergoed vanuit de basisverzekering m.u.v. het jaarlijkse eigen risico (zie kopje eigen risico). Je kunt je aanmelden per mail of telefonisch middels een geldige verwijsbrief, bij voorkeur via Zorgdomein.
Indien Psychologiepraktijk Bindels geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar betekent dit voor jou concreet dat je de factuur zelf betaalt en vervolgens indient bij jouw zorgverzekeraar. Afhankelijk van de soort polis zal de zorgverzekeraar (een deel van) de factuur vergoeden. Bij een restitutiepolis wordt in de meeste gevallen het hele bedrag vergoed (behalve het eigen risico), bij een naturapolis wordt meestal zo’n 70% vergoed en bij een budgetpolis kan de vergoeding lager zijn. Sommige verzekeraars betalen minder dan het landelijk afgesproken tarief voor psychologen. Belangrijk om dit vooraf bij de verzekeraar na te vragen en daarbij te vermelden dat het gaat om een behandeling in de generalistische BasisGGZ/monodisciplinaire zorg, bij een BIG-geregistreerd psycholoog. Het kan zijn dat de zorgverzekeraar om de volgende codes vraagt:
AGB Code praktijk: 94067929
AGB Code Persoonlijk: 94103951
BIG registratie: 59933632425
Let op! Sommige klachten zoals bijvoorbeeld burn out en levensfase problematiek staan niet in de DSM-5 en worden daarom niet vergoed door de zorgverzekeraar. Voor meer informatie over welke zorg niet vergoed wordt vanuit de zorgverzekeringswet zie volgende link van Rijksoverheid.
Indien de zorg niet verzekerd is bij jouw zorgverzekeraar en je hebt een werkgever dan is het waardevol om te bespreken of de werkgever bereid is (een deel van) de kosten te vergoeden. Het is een werkgever immers alles aan gelegen om een gezonde werknemer in dienst te hebben.
Tarieven
In 2024 bedraagt het eigen risico 385 euro, mits je het niet zelf hebt verhoogd. Bij onduidelijkheden of overige vragen kun je het beste contact opnemen met de verzekeraar.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft tarieven gepubliceerd voor diagnostiek en behandelconsulten in 2024. Zie onderstaande link ’tarievenlijst 2024′ voor een uitgebreid overzicht.
Tijdens de indicatiestellingsfase worden zowel de telefonische pré-intake als intakegesprek(ken) als diagnostiekconsulten geregistreerd en gefactureerd. Na start van de behandeling worden behandelconsulten geregistreerd en twee wekelijks gefactureerd.
N.b. per januari 2022 heeft er een verandering plaatsgevonden in het bekostigingssysteem van het zorgstelsel in Nederland. Voor meer informatie over het nieuwe Zorgprestatiemodel (ZPM) en wat dit betekent voor behandeling en vergoedingen, klik op onderstaande link.
Annuleren
Indien je verhinderd bent of dreigt ziek te worden, geef dat dan per email of telefonisch zo snel mogelijk door zodat er iemand anders op die tijd zou kunnen worden ingepland. Als je je minder dan 24 uur van tevoren afmeld wordt, ongeacht de reden, een “no show” tarief in rekening gebracht. Dit tarief bedraagt € 75,- per consult. Deze kosten kunnen niet gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar.
Eigen risico
Belangrijk om te vermelden is dat iedereen in Nederland zelf een bedrag voor zorg betaalt, ook wel eigen risico genoemd. Voor 2024 is het standaard eigen risico € 385,-. Nadat je je eigen risico betaald hebt, gaat de verzekering betalen. Het kan zijn dat je al eigen risico betaald hebt voor andere zorg, bijvoorbeeld een ziekenhuisbezoek of medicijnen. Je zorgverzekeraar kan je hierover meer informatie geven, o.a. over hoe hoog het eigen risico voor jou op dit moment bedraagt en wat je al betaald hebt.
Let op! Wanneer je intake start in 2024 en je behandeling doorloopt in 2025, dan kan je eigen risico tweemaal worden aangesproken.